MARTINS DRØM

Martin har det som humlebien,
der ikke kan flyve

Fortalt af journalist Susanne Hessner

”If you can dream it – you can do it” sagde Walt Disney, og det var er lige, hvad Martin gjorde. Han havde en drøm, som han ikke ville slippe. En drøm om at skabe Pladderballe Bryghus sammen med d'herrer Monrad & Rislund. En drøm, som han kæmpede for at realisere gennem hele to år.


Og som i ethvert rigtigt eventyr skal helten gå så grueligt meget igennem, før alt til sidst bliver godt. Sådan var det osse for Martin.

Da Martin Bo Petersen blev født for 48 år siden, sagde lægerne til hans mor, at hendes søn aldrig ville komme til hverken at tale eller gå. En spådom Martins mor nægtede at tro på, og som bestemt heller ikke gik i opfyldelse. Martin har klaret sig ganske glimrende. Han gik i specialklasse i ni år i folkeskolen. Selv kalder han sig "en autodidakt ordblind, uddannet i Livets Skole". Kun få der kender Martin, tør udfordre ham i Trivial Pursuit, han har nemlig en paratviden, der slår de flestes. Øl og især dansk musik er to af Martins helt store interesser. Han har været øl - entusiast og inkarneret Monrad & Rislund fan i mange år.

For to år siden fik Martin en lys idé, hvori øl og idolerne er hovedingredienserne: Monrad og Rislund har altid talt og sunget meget om øl. Derfor skulle de da brygge deres eget øl. Martin kom til at kæmpe hårdt for sin idé, som ingen helt troede på. Men som humlebien gjorde han det umulige muligt. I dag er Pladderballe Bryghus en realitet, og fire øl med kendte navne fra Monrad & Rislunds spøjse univers kan købes i 700 danske dagligvare butikker. Martins store drøm er gået i opfyldelse.

Martin er født og opvokset i Valby. Måske blev interessen for øl grundlagt allerede i barndommen, i hvert fald har et af hans tidligste barndomsminder med øl at gøre.

"Vi boede overfor Carlsberg. Det allerførste jeg overhovedet kan huske er, at jeg sidder på køkkenbordet, og bliver vasket med fødderne nede i køkkenvasken, og kigger over på Carlsbergs røde obelisk, jeg var ikke mere end tre-fire år gammel på det tidspunkt", husker Martin og tilføjer til den historie, at hans tipoldefar i øvrigt var med til at udhugge Carlsbergs store elefanter i sten.

En trofast Monrad & Rislund fan

Martin har i mange år arbejdet på spillestedet Platan Caféen i Vordingborg, og kender mange af kunsterne fra den danske musikscene rigtigt godt. Monrad & Rislund hører til blandt favoritterne.

"Jeg har jo fulgt Monrad & Rislund i en menneskealder. Nogle gange bliver jeg inviteret til koncerter og receptioner, og så sidder vi og får en øl, og snakker og hygger os bagefter. Jan Monrad interesserer sig for gamle emaljeskilte og sporvogne, Søren Rislund er tosset med brandbiler" Jeg interesserer mig også for en masse mærkelige ting, derfor har vi altid nok at snakke om, og vi konkurrer om paratviden om de særeste ting", fortæller Martin.

Det var netop sådan en aften, efter en Monrad & Rislund koncert, at Martin fik en genial idé.

"Jeg elsker godt øl, og har været medlem af ølentusiasterne i 11 år. Jeg foreslog Monrad & Rislund, at de skulle tage og starte "Pladderballe Bryghus" og lave noget ordentlig øl i stedet for det "rævepis" man ellers kan købe", siger Martin med et stort grin.

Monrad & Rislund og deres kapelmester Øyvind Ougaard syntes, det var en meget sjov tanke, som de dog ikke tog særligt seriøst. Men Martin mente det faktisk helt alvorligt.

Måtte kæmpe hårdt for sin idé

"Jeg kender direktøren for Næstvedbryggeriet Føniks, John Serritzlev. De laver rigtigt godt øl. Derfor foreslog jeg John, at Føniks skulle lave et fantombryggeri; Pladderballe Bryghus i samarbejde med Monrad og Rislund. John var med, hvis jeg kunne få Monrad & Rislund overbevist uden at presse dem", griner Martin.

Det tog Martin to år at få Monrad, Rislund og Ougaard helt med på idéen.

"De blev ved med at sige, at det var en god drøm, men at der ingen penge var i det, og ingen ville købe Pladderballe øl. Men jeg nægtede at lade idéen gå i glemmebogen. En dag ringede jeg til Øyvind og sagde, at han skulle gå ned i et supermarked og købe nogle øl fra Føniks, som han og Monrad & Rislund kunne smage. Jeg skulle nok sponsorere smagsprøverne. Hvis de ikke kunne lide øllene, lovede jeg, at jeg aldrig ville snakke om det mere", siger Martin. Dagen efter ringede Øyvind Ougaard til Martin og sagde, at nu var de med på idéen.

Derefter begyndte tingene at gå stærkt. Der blev lavet fire prøvebryg; en Kakerlakpuler, en Kalapøjser, en Brodtgaard Basement Reserve og en Monrad & Rislund Classic Pilsner. Der blev lavet en aftale med en stor Coop, som nu sælger øl fra Pladderballe Bryghus i 700 dagligvare butikker.

Blev helt mundlam

Selvom Martin hele tiden har troet på sin idé om Pladderballe bryghus, er det alligevel kommet bag på ham, at det er blevet så stort.


"Jeg havde bare tænkt, at det kunne være sjovt, og at der måske skulle brygges en enkelt øl, og så var det det. Da Både John og Øyvind ringede til mig og sagde, at nu var det Coop, som ville have Pladderballes øl, blev jeg helt mundlam. Jeg kunne slet ikke fatte, at jeg havde været med til at starte en stor og oven i købet morsom ølproduktion. Det er en stor og uvirkelig drøm, der er gået i opfyldelse", pointerer en glad og stolt Martin.