HISTORIEN OM BRYGHUSET'S TILBLIVELSE

"Øl blev opdaget ved et uheld. Uheldet bestod i, at det ikke blev opdaget noget før", siger Monrad & Rislund.

D'herrer Monrad & Rislund har i tidens løb sagt mange kloge ting om øl. De har sunget om øl. I 1986 udgav de sågar en plade om øl; "Øl er Gud". I 2012 er de gået et skridt videre, idet de lægger navne til fire helt nye øl, brygget på Pladderballe Bryghus. Med deres gode navne og næsten lige så gode rygte, garanterer de ølnydelse i særklasse.

Men lad os lige gå tilbage i tiden og se, hvordan det hele startede.I 2006 fik John Serritzlev den idé at lade det hedengangne "Næstved Bryggerierne Føniks", som bryggede godt øl til de lokale tilbage i starten af 1900 tallet og frem til 1955, genopstå på samme måde som fuglen af samme navn i tidernes morgen genopstod af asken. I flere år har Næstved Bryggeriet nu leveret kvalitetsøl til en lang række sjællandske dagligvarebutikker og restauranter under sloganet "Den gode smag er tilbage". Brygmesteren bag den gode smag hedder Alexander Fritz. I 2011 modtog han de Danske Ølentuiasters årlige regionale ølpris, blandt andet for at "have været med til at udvide og flytte den gængse opfattelse af, hvad godt øl er."

Med i kredsen af lokale tilhængere af godt øl i Næstved er også Martin Bo Petersen, som er en "sværvægter" indenfor viden om øl. Udover at være ølfan er han en inkarneret Monrad & Rislund fan, og har været en trofast gæst ved deres koncerter gennem mange år.

Hvor Monrad & Rislund-holdet generelt holder meget af øl, så er Martin en decideret aficionado. Spørg ham om fx. bryggerier fra Stillehavet, og han kan levere en stribe navne på bryggerier i dette område og tilmed oplyse, hvordan de smager.

Da øl som bekendt også har fyldt meget i Monrad & Rislunds spøjse univers, fik Martin for et par år siden den oplagte idé, at de to herrer skulle starte deres eget fantom bryghus, der skulle høre under Bryggeriet Føniks, og naturligvis hedde Pladderballe Bryghus. Monrad & Rislund fandt umiddelbart tanken sjov, men mente, det var et luftkastel.

Ventetiden fra Martin lancerede idéen om "Pladderballe Bryghus", og til den blev realiseret, var lang. Martin måtte vente tålmodigt, før han fik medvind. Først da Monrad & Rislund havde tænkt sig om, havde prøve-smagt produkter fra Næstved Bryggeriet Føniks, og John Serritzlev for alvor kom på banen, blev det nye bryghus til en realitet.

Mange vil sikkert genkende navnene på de første fire øl på markedet fra Pladderballe Bryghus; Kakerlakpuler, Kalapøjser, Brodtgaard Basement Reserve, samt Monrad & Rislund Classic.

Pladderballes ølflasker har en QR kode, som du kan scanne med din smartphone. Hvad der sker, og hvem du møder på dit display, vil Monrad & Rislund og deres kapelmester Øjvind Ougaard ikke afsløre på forhånd. Men de pointerer, at de vil gøre deres til, at du er i godt selskab, når du nyder en øl fra Pladderballe Bryghus.