Pilleovnen er brændeovnens miljøvenlige alternativ

Pilleovnen er brændeovnens miljøvenlige alternativ

Varme fra flammer

Er du til brændeovne, men ikke de ubekvemmeligheder der følger med, er pilleovnen et både miljøvenligt og økonomisk alternativ.

Få her et overblik over pilleovnens fordele og ulemper.

Ud til byggemarkedet og hjem igen. Bilen fyldt med træsmulder, og alenlange stabler af brændestykker der tilmed skal passes, plejes og holdes tørre i al slags vejr.

Det kræver sin mand at holde kulden for døren, hvis man er den heldige ejer af den klassiske brændeovn.

For mange er brændeovnen synonym med hygge og det med god grund. Når først flammerne har fået fat og roen sænket sig, er det svært at anfægte, at den levende varmekilde kan noget specielt. Men det er ikke uden omkostninger, for den klassiske brændeovn har også sine ulemper.

Udover at den kræver en varig indsats at holde ved lige og holde gang i, er den en værre pladssluger og et monstrum, der også kan svine, hvis du ikke er påpasselig. Os, varmemærker på væggene og træfnuller kan nemt være en del af brændeovnsejerens ugentlige rengøring. Og lægger man oveni de varige gener, der kan komme, er der også en vis omkostning forbundet med en normal brændeovn.

Derfor er en pilleovn et godt alternativt. Ikke blot er den billigere at fyre op for. Den sviner betragteligt mindre – og er miljøvenlig. Den afbrænder nemlig forarbejdet, tørret træ, der er forarbejdet og komprimeret til de små piller, der tændes op under.

Mere specifikt foregår optændingen ved, at et indbygget varmelegeme optænder pillen, mens der strømmer luft til fra et tilstødende indgangsrør.

En miljøvenlig og økonomisk ovn

Udnyttelsen af træet er tæt på maksimal – og det gør, at brændselstypen ikke bare tjener din pengepungen, men lige så vel er bæredygtig og kommer naturen til gode.

Træer kan plantes på ny, men træ- og plante-populationen nyder stadigvæk godt af, at noget af energiforbruget til varmeproduktion overgår til træpillerne, der bruger færre ressourcer pr. producerede energi.

Træpillerne har desuden en lang levetid. Også efter at flammerne har fået fat, og de langsomt, men sikkert forkulles. Faktisk kan de afgive brænde og afgive varme i flere timer, efter de er tændt op.

Gode råd til pilleovnen

Når du første gang anskaffer dig en pilleovn, kan det være en god ide at registrere den online. Flere forhandlere og installatører yder efterfølgende service ved problemer, såfremt ovnen er registreret.

Generelt kræver pilleovnen sparsomt med vedligeholdelse, da de fleste elementer er indbygget, varmeudledningen er ekstern, og brændslen begrænser sig til træpillerne. Idet optænding foregår indvendigt, er det altså minimeret, hvor meget hands-on, du selv skal være. Det sparer dig bl.a. for bekymringen omkring træspåner og griseri på gulvet omkring ovnen.

Vær opmærksom på, at pilleovnene kræver et underlag, der er ikke-brændbart. Det kan være en jernplade eller en i glas, som beskytter gulvet mod mærker og varme. Derimod har pilleovnen den fordel, at den ikke bliver lige så varm som brændeovnen, der er støbt i jern. Det tillader, at pilleovnen ikke skal placeres på lige så lang sikkerhedsafstand til brændbart materiale, som det ellers ville være tilfældet.

Designmæssige fortrin

Ovntypen kan også med fordel anvendes som supplerende varmekilde. Et hurtigt blik på den de fleste pilleovnes designmæssige fortrin, lægger da også op til, at man snildt kan have den stående for sig selv i lokalet. Ja, den kan næsten fungere som et selvstændigt møbel.

Elementerne, der hører til ovnen og følger med ved køb, har tilsvarende en lang levetid. Både tændkammer, tændstav og rørene, der står for varmeudledningen, er hårdføre. Heraf er tændstaven den mest sårbare over tid. Den estimeres til at kunne holde 3-4 år – afhængigt af, hvordan man plejer den.

Røgfri stue

Selvom aromaen fra blussende træ er skønne og let kan henføre folk til en svensk ødegård, hvor alt ånder fryd og gammen, kan lugten dog blive hængende længe efter. Især hvis ovnen ikke er placeret i et stort, åbent lokale.

Men lugt- og røggenerne ligger på et lille sted, når det kommer pilleovne. Eftersom træpillerne holder længere, og ikke skal påfyldes nær så ofte, er røgudslippet langt mindre, og du undgår derfor en stue, der i værste fald kan komme til at bære præg af det. Hverken på kort sigt eller på et niveau, hvor lugten hænger i tapetet.

Det er ligeledes muligt at investere i tilhørende gadgets såsom fjernbetjening og en timer, der kan kontrollere, tænde og justere pilleovnen på afstand.